1. Noutati
  2. Este potrivită Skoda Octavia combi RS pentru un medic veterinar ecvin?
20.01.2024
De actualitate la partenerul auto

Este potrivită Skoda Octavia combi RS pentru un medic veterinar ecvin?

Află totul despre acest automobil extraordinar în articolul următor.

review octavia rs


Dan Ignătescu este soț, tată dar și medic veterinar ecvin și administrator la Clinica Ecvina Sirioara - Sieuriver Vet.


Pasiunea sa pentru cai îl poartă prin multe colțuri ale lumii, pentru a avea grijă de cei mai frumoși cai, câștigători a numeroase concursuri ecvestre și îi oferă ocazia de a testa aparatură medicală de top. De data aceasta însă, fiind câștigătorul premiului cel mare de la #CaravanaSkoda și un pasionat de modelele Škoda, a primit în test de la Materom Automotive ceva diferit: noua Škoda Octavia combi RS 2023, într-o culoare veninoasă – Mamba Green, 4x4 DSG, 2.0 TDI și 200 CP.

Image
Image
Image

Cât este de potrivită Octavia combi RS pentru un medic veterinar aflat mereu pe drumuri, care aleargă câteva sute de km zilnic de la un cal la altul, aflăm chiar de la Dan Ignatescu, în articolul de mai jos:

” Pentru meseria noastră de zi cu zi, cea de medici veterinari ecvini, distanțele de câteva sute de km zilnic sunt rutină. Tocmai de aceea, mobilitatea este foarte importantă și punem un accent mare pe ea. Mașinile noastre trebuie să fie în perfectă stare de funcționare, mereu gata de drum. Am avut zi în care am plecat din Timișoara dimineața și am ajuns în Buzău a doua zi la ora 3 dimineața, și nu în linie dreapta cum ar fi normal (nu, nu s-a defectat GPS-ul) ci mai degrabă în zig zag, deoarece am avut și câteva consultații care presupuneau devieri destul de mari de la traseu.

Image

O să vă spun în acest articol care este din punctul meu de vedere mașina ideală pentru acest job, cum s-a descurcat până acum Kodiaq-ul nostru (care se apropie deja de 200.000 de km rulați) dar și care a fost experiența cu noua Škoda Octavia Combi RS, mașina care din exterior arată fantastic, și pe care am primit-o în test de la dealerul Materom Automotive Bistrița.

Image
Image

Vremurile sunt într-o continuă schimbare, tehnologia la fel, prețurile cresc, iar noi trebuie sa ne adaptăm din mers. Primele două automobile achiziționate în firmă au fost de tip pick-up, cu motor de 2,5 litri. Spațiu imens pentru depozitare, garda la sol înaltă, și cam atât... Apoi a urmat un van de 3,5 tone, toate 3 SH. Pe atunci motorina era 3,5 lei litrul, apoi ușor, a ajuns la 4.5 lei. Nu îmi făceam probleme de consum, chiar dacă o medie de 12 litri de motorină/100 km era ceva normal. Apoi încet, încet, prețurile au început sa crească, atât pentru combustibil cât și pentru manoperă și piese de schimb. Mașinile de 10-15 ani au ajuns să nu mai fie rentabile pentru noi. Nu ne permiteam să le avem prea mult timp în stand by.

Astfel, a trebuit să schimbăm strategia și să găsim acea mașină care să întrunească cele mai importante 5 cerințe ale jobului nostru : să fie comodă la distanțe lungi, să aibă un consum eficient de combustibil, siguranță ridicată, costuri mici de servisare și spațiu mare de încărcare- circulăm cu vreo 250 de kg de echipamente și medicamente în mașină, în fiecare zi. Așa și-a făcut locul în parcul auto Škoda Kodiaq - Cutie automată DSG, 190 cp, tracțiune 4x4, faruri led, scaune, pardon, fotolii Sportline, plus alte dotări de siguranță și confort care sunt înșiruite pe o pagină și jumatate în fișa tehnică. Dotări pe care nu le consideram importante, asta până când mașina a frânat singură de 2 ori în mijlocul nopții, deoarece nu văzusem la timp căruța de pe drum...

Image
Image

Primul lucru pe care îl remarci când urci la bordul Octaviei e confortul fantastic al scaunelor. Acest model este special pentru toate versiunile Škoda care poartă sigla RS. La varianta testată, reglajul acestora nu este electric ca și la Kodiaq-ul cu care sunt obișnuit, (unde ai posibilitatea să îți reglezi din 3 clapete pe mai multe axe scaunul și chiar să memorezi toate setările acestuia și nu numai, ci și al oglinzilor, a modurilor de apelare telefonică, chiar și a parametrilor de siguranță pentru 3 șoferi).

Constat că reglajul scaunului și al oglinzilor e foarte ușor de realizat. La restul mă uit aproape ca pisica în calendar. Maneta schimbătorului a dispărut, în locul ei apărând o clapetă de dimensiunea unei monede de 50 de bani. La fel ca aproape toate butoanele și rotițele de pe bord, transferate unele pe volan (care, apropo, are o formă și o textură extraordinar de confortabilă, ca să nu vă mai spun că se încălzește printr-o singura apăsare de buton, și care e poziționat, ia ghiciți, tot pe volan) altele fiind integrate în softul ecranului digital principal de 10,25 inch, care nici el nu mai este situat în centrul bordului ca și la modelele anterioare, ci deasupra bordului, pentru o mai bună vizibilitate.

Image
Image
Image

Până și ceasurile clasice de bord au dispărut, în locul lor făcându-și apariția un ecran multifuncțional. Ecran pe care vă vor apărea nu doar principalele informații cum sunt viteza, turația motorului, cantitatea de combustibil, ci și harta de navigație cu toate indicațiile de rigoare, indicatoarele de circulație care sunt identificate de camera specială din bord, lista posturilor de radio sau, cel mai important lucru din punctul meu de vedere- agenda telefonică pe care o puteți parcurge și apoi apela numărul dorit folosind doar scroll-ul de pe volan, fără a mai fi nevoit să atingi telefonul.

La fel de simplu veți putea respinge sau răspunde la un apel, sa îl puneți pe hold sau să schimbați agenda telefonului de pe care doriți să apelați, pentru că vă puteți conecta în paralel până la 3 telefoane - al doilea punct important dp meu de vedere, deoarece eu fac parte din categoria celor cu un telefon personal și încă unul de serviciu. Convorbirile se aud perfect în difuzoare, datorită sistemului de sonorizare Bolero.

Image
Image

Pornirea motorului se face extraordinar de simplu. E nevoie de doar doi pași: apeși frâna și apoi butonul de Start din lateralul volanului. Nu mai aveți nevoie de cheie. Și nici când intrați în mașină sau când deschideți portbagajul. E suficient să o aveți în buzunar sau în poșetă.

Cutia de viteze automată, de tip DSG în 7+1 trepte, reușește să strunească foarte lin cei 200 de cai. Daca nu stați cu ochii în indicatoarele de bord, o să vă fie aproape imposibil sa sesizați momentul în care aceasta schimba viteza. Pentru a fi pe placul fiecărui stil de condus puteți selecta unul din cele 4 moduri : Eco, Confort, Normal și Sport. Aveți chiar posibilitatea sa va personalizați propriul mod de condus la secțiunea Individual. În modul Eco motorul va funcționa la o turație mai redusa iar accelerarile vor fi mai line pentru a obține cel mai mic consum posibil de combustibil. În modul confort suspensia va deveni mai moale, iar călătoria pe un drum mai denivelat mult mai plăcută. Iar dacă sunteți un șofer care prefera un condus dinamic sau pur și simplu aveți un camion lung în fata și doar puțin timp pentru a efectua depasirea, veți putea cupla aproape instant în modul Sport doar prin atingerea clapetei DSG. Veți sesiza cum motorul se transforma dintr-un motan care toarce somnoros într-un leopard nervos, suspensia se întărește, la fel și cursa volanului, pedala se lipește parca de talpa ghetei iar forța de accelerare vă va împinge adânc în scaun. Dar nu înainte de a acționa maneta de semnalizare, în primul rand pentru a-l anunța pe conducătorul autovehiculului din fata, iar apoi pentru a informa mașina sa dezactiveze asistentul de menținere a benzii, altfel riscați sa nu puteți ieși pe banda din stânga. Da... trebuie sa semnalizam, e Škoda, nu BMW.... Iar dacă va e dor de vechea mașina cu schimbător manual - căreia eu personal nu ii duc deloc dorul- veți putea utiliza cele doua padele cu + și - pentru schimbarea vitezelor situate destul de accesibil în spatele volanului. Încep sa număr airbag-urile. Îmi ies când 10, când 11. Îmbină practicabilitatea și performanta.
Pentru ca testul sa fie cât mai relevant, am luat-o cu mine, pardon, de fapt ea m-a dus pe mine la lucru timp de doua zile.

Image
Image

Primul pas: încărcarea mașinii.


Conform fisei tehnice portbagajul are 640 de litri utili, adică pana la nivelul roletei. Iar dacă scoatem roleta și rabatam spatarul banchetelor volumul se extinde la 1700 de litri. Dar cum altfel sa aflam cât de util este tot acest spațiu decât transferând în el echipamentele, cutiile și gentile cu medicamente pe care le folosim zi de zi. Au încăput lejer pana la roleta 3 genți mari de plastic, doua pentru urgente, o lada, un ecograf de dimensiuni medii și patru baxuri cu perfuzabile. Și asta fără sa rabatez banchetele. Adică cam tot ce aveam și în portbagajul de la Kodiaq.

Image
Image

La drum suspensia este puțin mai dura decât al unui model de familie, și puțin cam inconfortabila la traversarea denivelărilor de limitare a vitezei, dar compensează în restul călătoriei. Ajutata și de tracțiunea integrala mașina este extraordinar de stabila în viraje, unde furat de performante am intrat de multe ori cu o viteza mai mare decât de obicei. Pur și simplu ramane lipita de asfalt, pe banda ei.

Asistenții de siguranța își fac foarte bine treaba. Lane Assist și Side Assist sunt cei care pun mana pe volan și te trag înapoi în banda când nu te asiguri la o depășire, iar Adaptative Cruise Control și Front Assist sunt responsabili de frânarea în caz de urgenta, adica atunci când te apropii prea tare de mașina care tocmai a frânat în fata ta, dar tu te-ai gândit exact în acel moment sa mai derulezi puțin profilul de instagram... Iar dacă faceți parte, ca și mine de altfel din categoria șoferilor cărora le e groaza sa conducă noaptea, datorita farurilor Top Led- Matrix Beam veți deveni un adevărat fan al condusului nocturn. Ledurile își vor regla singure intensitatea în funcție de condițiile de iluminare ale fiecărui drum în parte. Faza lunga nu doar coboară singura atunci când camera video pentru control detectează o mașină care vine din sens opus, ci poate reduce difuzarea luminii înspre un semn de circulație pentru a nu va orbi cu lumina reflectata dar poate și sa o focalizeze spre un pieton care circula de exemplu pe marginea drumului. Iar funcția de cornering e foarte utila în viraje sau în timpul parcărilor. La fel de genial e și iluminatul ambiental interior, cu banda LED care își schimba culoarea și intensitatea. Excepția o reprezinta plafoniera, care se aprinde și stinge pe baza unor senzori de mișcare.

Atenție mare cui împrumutați masina: un coleg care se afla în Cupra noastră, și care are o plafoniera similara, a reușit "performanta" sa apeleze numărul de urgențe, căutând acel buton de pe care sa stingă luminile.

Image
Image
Image

Prima surpriza legata de performantele RS-ului vine imediat după ce am încheiat prima etapa a parcursului. 4,7 litri de motorina la 100 km pe o distanta de 23 km. Trafic lejer, extraurban, ora destul de tarzie.

La cea de a doua etapa am avut un traseu mixt, care a presupus și traversarea orașului Bistrița. Distanta de aceasta data : 130 km, iar consumul calculat: 5,2 l/ 100 km.

Image
Image

Pentru celelalte performante a trebuit sa deschid broșură tehnica. De acolo am aflat ca în comparație cu noile autospeciale BMW 320i achiziționate de Politia Rutiera, Octavia RS nu e doar cu mult mai frumoasa și mai încăpătoare, ci și mai rapida : atinge "suta" în 7,1 secunde. Tot din broșură aflu ca a primit 5 stele la testele Ncap, adică maxim. Ceea ce nu ma mira deloc.

Continui sa număr airbag-urile. Ma las păgubaș. Viteza maxima e de 240 km/ora. Am și început sa ma gândesc dacă într-un weekend ajung pana în Germania la Freiburg și înapoi.

Image
Image
Image

Concluziile trase după test sunt destul de clare. RS-ul este suficient de econom, foarte confortabil, sigur și suficient de spatios pentru cei care circula mult în timpul jobului, dar și pentru familiile care au nevoie de o mașină mixta pe care sa o poată folosi și în concedii. La minusuri : garda la sol (eu fiind obișnuit cu Kodiaq-ul și celelalte suv-uri din firma) și sistemul infotainment care îți dă ceva bătăi de cap pana te obișnuiești, mai ales dacă faci trecerea de la o mașină de generație mai veche.
Prețul autovehiculului testat: 42.064 euro plus câțiva cenți (TVA inclus). Garanția e de 4 ani iar achiziția o puteți face și prin Porsche Leasing.

Am uitat sa va spun ca revizia la aceasta mașina se face la 30.000 km, ceea ce înseamnă vizite mai rare la service și economii mai mari. Iar în cazul ipotetic în care nu va simțiți atrași de aceasta culoare superba - Mamba Green, sa știți ca sunt disponibile și altele, la fel de frumoase.

Dan Ignatescu.”

Image

Inregistrare newsletter

In Newsletter-ul nostru primiti regulat informatii privind produsele noastre precum si o selectie de oferte exclusive!

Datele introduse nu sunt valide. Va rugam sa incercati inca o data.

Va rugam sa selectati un mod de adresare

A intervenit o problema la abonarea la newsletter. Va rugam sa incercati inca o data mai tarziu.

checkbox_default

Va multumim!

Abonarea la newsletter a fost efectuata cu success.

Veti primi un e-mail care contine un link de confirmare. Va rugam sa confirmati accesand acest link, pentru a putea fi incheiata inregistrarea dumneavoastra.